Blog

Blog

Jak przetrwać upały w mieście

Lato w mieście? Sprawdź czego nie jeść i nie pić w upały Kiedy temperatura na zewnątrz sięga 30 stopni, żar leje się z nieba, a my nie potrafimy robić nic innego jak tylko chować się w cieniu i sączyć schłodzone napoje, zazwyczaj nie mamy ochoty na jedzenie. Mimo tego, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem w […]

Przeczytaj
Menus for Easter 2023

Wychodzimy naprzeciw Waszym oczekiwaniom i przygotowujemy zestaw potraw świątecznych, które mogą trafić wprost na Twój świąteczny stół
Oferta z odbiorem własnym lub z możliwością dostawy (10 zł).

Przeczytaj
Christmas menu

We meet your expectations, we prepare a set of Christmas dishes that can go straight to your festive table! Call 605 214 250, or write an e-mail: biuro@canteenamam.pl Orders worth up to PLN 250 – personal pick-upOrders worth PLN 250-600 – delivery cost PLN 60Orders with a value above PLN 600 – FREE DELIVERY COST […]

Przeczytaj
Menu na Święta 2023

Wychodzimy naprzeciw Waszym oczekiwaniom i przygotowujemy zestaw potraw świątecznych, które mogą trafić wprost na Twój świąteczny stół
Oferta z odbiorem własnym lub z możliwością dostawy (10 zł).

Przeczytaj
Christmas menu

We meet your expectations, we prepare a set of Christmas dishes that can go straight to your festive table! Call 605 214 250, or write an e-mail: biuro@canteenamam.pl Orders worth up to PLN 100 – personal collectionOrders worth PLN 100-350 – delivery cost PLN 50Orders with a value above PLN 350 – FREE DELIVERY COST […]

Przeczytaj
Bądź EKO!

“Musimy ograniczyć zużycie plastiku na świecie!” to zdanie w ciągu ostatniego roku usłyszał lub przeczytał chyba każdy. Życie w zgodzie z naturą to nie tylko efekt powszechnie widocznej mody, ale przede wszystkim chęci dbania o środowisko i ekosystem. Dlatego zachęcamy Was do wspólnego ograniczenia zużycia plastikowych opakowań. Kupujesz danie na wynos, które chcesz zjeść przy […]

Przeczytaj
Techniki krojenia

Francuskie techniki krojenia. Francuzi to naród, który oprócz bogatej tradycji kulinarnej dał światu niezliczoną ilość technik krojenia warzyw – od plasterków (vichy) po cienkie słupki (julienne). Oto przegląd najważniejszych z nich. Bátonnet – Słupki (paluszki o długości od 3 do 4 cm i grubości około 0,5 cm)Technika polegająca na wykrawaniu dużych grubych słupków warzyw, w […]

Przeczytaj
Kilka słów o sushi

Potrawa, która kojarzy nam się z Japonią i surową rybą to źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu witamin. W Polsce coraz częściej sięgamy po sushi na lunch czy danie główne, dlaczego warto to robić jeszcze częściej? Sprawdźcie! Trochę historiiPotrawa wywodzi się z Chin, co zaskakuje wielu jej miłośników, którym kojarzy się głównie z krajem kwitnącej […]

Przeczytaj
Kilka słów o sushi

Potrawa, która kojarzy nam się z Japonią i surową rybą to źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu witamin. W Polsce coraz częściej sięgamy po sushi na lunch czy danie główne, dlaczego warto to robić jeszcze częściej? Sprawdźcie! Trochę historiiPotrawa wywodzi się z Chin, co zaskakuje wielu jej miłośników, którym kojarzy się głównie z krajem kwitnącej […]

Przeczytaj
Maliny

Maliny są bardzo wdzięcznym owocem i o ich dobrym działaniu można by niejedną książkę napisać. Uwierzycie lub nie, ale zawierają one ponad 100 różnych olejków eterycznych, co tłumaczy ich charakterystyczny i intensywny smak oraz zapach. Ponadto odnajdziecie w malinach kwasy organiczne, np. kwas cytrynowy, jabłkowy, a także salicylowy (roślinny odpowiednik aspiryny). Służą również za znakomite […]

Przeczytaj
Syrop z owoców bzu czarnego

Jest kilka powodów po co męczyć się robiąc syrop z owoców bzu czarnego. Po pierwsze jest banalnie prosty w przygotowaniu. Po drugie syrop dostępny w sklepie zawiera jedynie do 35% naturalnego soku z owoców czarnego bzu i ogromne ilości cukru, tak duże, że w czasie choroby moje dzieciaki wręcz odmawiały jego konsumpcji, dlatego warto zrobić […]

Przeczytaj
Czym jest matcha?

Jak powstaje matcha? Matcha oznacza drobno sproszkowaną herbatę. W Japonii w tej formie znana jest od tysiącleci, w Europie odkrywamy ją od niedawna. Podobno jest najzdrowsza ze wszystkich zielonych herbat, ale nie ze względu na gatunek (powstaje z dobrze znanej tenchy, czasami z gyokuro), tylko dzięki procesowi produkcji. 2-3 tygodnie przed zbiorami krzewy herbaciane osłaniane są przed […]

Przeczytaj
Leczenie – działanie miodu

Tak stwierdził przed wiekami Hipokrates. Choć może się wydawać, że jest to powiedzenie nieaktualne, wcale tak nie jest. Spróbujmy zastanowić się nad jego sensem. Wiele Pań Domu próbuje leczyć swoje rodziny naturalnymi sposobami. Każda z Nas wie, że aby zapobiec biegunkom należy spożywać jogurty, a przed przeziębieniem chronią nas czosnek oraz miód. Na rynku dostępnych […]

Przeczytaj
Imbir

Korzeń imbiru zawiera mieszaninę związków biologicznie czynnych (m.in. alkohol, olejki eteryczne, gingerol), dzięki którym mózg pracuje wydajniej, wątroba sprawniej odtruwa organizm, a układ pokarmowy produkuje jeszcze większe ilości enzymów trawiennych. Warto wiedzieć, że rodzina imbirowatych obejmuje ok. 140 gatunków, najpopularniejszą odmianą imbiru jest imbir lekarski, czyli roślina występująca jako przyprawa lub składnik kosmetyków.  Imbir lekarski […]

Przeczytaj
KASZA BULGUR – właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu ich podstawowy składnik diety. Nic dziwnego – kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu […]

Przeczytaj